Image Alt

Motomeuk

Target Fixation

Target Fixation

Target Fixation is an attentional phenomenon observed in humans in which an individual becomes so focused on an observed object (be it a target or hazard) that they inadvertently increase their risk of colliding with the object.

Speel onderstaande video af vanaf 2 minuten. Steun ons door een artikel te kopen in de motorshop.

Laten we beginnen dat het probleem meestal op het zadel zit die de Target Fixation zelf activeert.

Je bent lekker aan het motorrijden. De bochten gaan super! Je hebt het naar je zin en rijdt in een voor jou nog onbekend gebied. Je hebt er een goede vaart in en probeert je eigen kunnen te verleggen. Supergaaf!

Alleen nu komt het…Je rijdt te hard af op een bocht. Je stuurt in en je dacht dat je goed uit zou komen. Net zoals de bochten die je daarvoor had genomen. Je ziet ook nog een hele reeks mooie bomen staan. Bovendien ga je zo hard dat je zelf meer moet counter-steeren, maar dit moet plots een stuk harder dan je gewend bent en je vreest niet goed uit te komen.

Wat gebeurd er dan?

Je dacht misschien dat je te laat was om het gebruikelijke te doen: wat je altijd al deed met het bochtenwerk. Een beetje insturen en plat leggen. Kind kan de was doen, want ik kom goed uit! Voor jouw gevoel kan je niet meer platter, lukt het niet om meer te counter-steeren en dorst je ook niet platter te gaan. De bocht die je moet nemen…neem je veelste hard. In plaats van dat je doet wat de motor kan als de motorrijder het doet. Raak je in paniek. Je durft niet, er gebeurd niets met het stuur , je weet het niet en je bent bang. Het enige waar je naar kijkt, omdat de lijn niet goed is, is de boom!

Last minute?

Het enige wat je denkt: ik wil niet tegen die enige boom crashen! Ik kom niet goed uit…hooooo BOOM!!

In de paar tellen dat dit allemaal afspeelt, gebeurd het ergste. Je rijdt recht op de bomenreeks af. Je bent nog in paniek en BAM! De vogels vliegen weg en jij bent in de kreukels. Terwijl er eigenlijk niks aan de hand was. Je had eigenlijk makkelijk de bocht kunnen nemen. Maar Target fixation en paniek namen het gezonde verstand en kunnen van jou over.

Er gaat iets mis, je focussed op een object en daar rij je naar toe. Weet je jouw rijles nog? Kijk waar je heen wilt!

Wat kan je bijvoorbeeld doen als je dit moment op tijd herkent?
  • Wordt wakker…! Haal je zelf uit de Target Fixation moment…
  • Roep tegen jezelf: ik wil daarheen!
  • Focus op waar je heen wilt.
  • Heb vertrouwen in de motor en kijk alleen nog maar waar je heen wilt en doe er alles aan om daar te komen.
  • De motor kan veel meer dan je denkt. Echt waar! Zeker in het filmpje. De crash has absoluut niet gehoeven!
  • In een bocht kan je altijd je lijn aanpassen, althans dit moet je kunnen als motorrijder. maar hoe? Hou de blogs in de gaten voor de tips en tricks!
Een video waar je veel van kan leren. Ook T.F. komt er in voor:

BEDRIJF & CONTACT

Motomeuk.nl | Motorshop
KVK: 81965028 BTW-ID: NL003629785B56 https://www.facebook.com/MotoMeuk/ info@motomeuk.nl