Image Alt

Motomeuk

Counter Steering | Motomeuk.nl

Wat is Counter-Steering?

Counter Steering, wil je en verhit debat voeren? Dan praat je over religie of politiek. Zeker nu het lekker roerig is in de kamer!

Als je een verhit debat wilt voeren onder motorrijders, heb je het over olievoorkeuren of tegensturen. Ik denk dat dit een hot topic is, omdat counter-steering niet goed wordt begrepen.

Countersteering als concept is eenvoudig: om een bocht te beginnen, draai je het stuur en richt je het wiel naar de andere richting dan waar je heen wilt. Countersteering wordt vaak fel bestreden tussen de motorrijders, omdat er veel specifieke stappen zijn die snel achter elkaar plaatsvinden. Dit maakt countersteering een reeks gebeurtenissen in plaats van een actie. Countersteering is gemakkelijk te herkennen bij racers. Een racer van de MotoGP moet met hoge snelheden zo snel mogelijk van richting veranderen. Dit gaat niet met ‘normaal sturen’ en zeker niet op die snelheden.

Zie de bovenste foto. Vooral naar nummer 33 en 50. Zie hoe ze hun draai naar links beginnen door het voorwiel naar rechts laten draaien.

Hier is een videoclip die al snel duidelijk maakt hoe counter-steering werkt.

Ik zal je uitleggen wat er gebeurd en zo simpel als ik kan.

Motorfietsen moeten leunen naar de kant die ze op gaan om een draai te maken op snelheid. Je kunt niet normaal sturen! Als een motorfiets niet leunt, dan zal de middelpuntzoekende kracht de bovenkant van de motorfiets naar de buitenkant van de bocht trekken. Als dit gebeurd spreek je van een highside. Er is een optimale hellingshoek voor elke bocht en snelheid, waarbij de hellingshoek precies de middelpuntzoekende kracht opheft en de motorfiets een juiste bocht neemt.

We rijden op de motorfiets en we willen naar links. De rijder drukt de linker kant van zijn stuur van hem af. Het wiel draait met het drukken naar rechts. Terwijl het wiel draait om zijn as draait, trekt de middelpuntzoekende kracht aan de bovenkant van de motorfiets. De trekkende kracht zorgt er voor dat de motor zelf begint te vallen naar links. Dit is ook het begin van een ‘lean’. Het stuur draait naar rechts, de motorfiets ‘leaned’ naar links en de motorfiets gaat naar links!

Hier is een video die het concept van counter-steering laat zien. Er is een analyse in de video. Je kan de video frame-by-frame bekijken.

Easy peasy….?

Even je onderbroek verschonen na het zien van de video. Je ziet in het filmpje duidelijk dat counter-steering aan het werk is. Het is misschien raar voor je brein om het te snappen, als je er nog nooit over had nagedacht.

Counter-steering is eigenlijk heel natuurlijk. Je doet het al sinds je een klein kind bent en op de fiets was gestapt.

De eerstvolgende keer dat je gaat motorrijden. Probeer het eens uit. Het is een goeie bewustwording en zeker voor je brein. Het meest belangrijke vind ik, dat je het begrijpt en ook echt doet in de praktijk al is het een beetje tot vrij extreem(hard rijders/circuit). Het zal ooit je leven kunnen redden als je plots moet uitwijken.

Kijk deze instructievideo ook nog eens

En vergeet niet onze shop te bezoeken!

 

BEDRIJF & CONTACT

Motomeuk.nl | Motorshop
KVK: 81965028 BTW-ID: NL003629785B56 https://www.facebook.com/MotoMeuk/ info@motomeuk.nl