Image Alt

Motomeuk

teerstrepen

Teer strepen & Motorrijden gevaarlijk?!

Teer strepen (bitumen) en motorrijden. Is dit gevaarlijk? Wist je onderstaande al? Lees en Leer!

teer strepen

teer strepen

Een nieuw wegdek om op te rijden. Dat willen we allemaal, want het rijdt fantastisch. Veel wegen in Nederland (en Buitenland) zijn helaas niet nieuw. Als een wegdek ouder (en veel bereden) wordt, dan ontstaan er scheuren en schade in het wegdek. Dit is ook zo met bevriezing en dooing. De ‘schade’ zorgt voor dips en hobbels. Om een wegdek begaanbaar te houden, wordt er teer gebruikt om de aanwezige schade (tijdelijk) te repareren. Dit noemen we ook wel teer strepen of ‘tar snakes’. De teerstrepen of ‘tar snakes’ kan een bestuurder herkennen aan de iets verhoogde zwarte strepen die soms als een slang over een wegdek kruipenen nooit uit de weg gaan.

Het zijn geen teerstrepen, maar Bitumen strepen, wat is het?

Bitumen is een vloeistof die van nature voorkomt in ruwe aardolie. De natuur vormt het ook zelf, zonder tussenkomst van de mens.

Teer en bitumen lijken sterk op elkaar, maar ze verschillende van afkomst. Teer is afkomstig uit steenkool of hout en het werd decennia lang toegepast in de wegenbouw. Door hoge concentraties schadelijke waterstoffen werd teer in 1990 verboden en opgevolgd door bitumen.

Bitumen lijkt op een vaste stof, maar is een vloeistof. Bij verwarming neemt de vloeibaarheid toe en dit maakt het zeer geschikt voor de wegenbouw. Het verhitte materiaal vult asfaltscheuren naadloos op en wordt weer hard als de temperatuur daalt. Bitumen is daarmee een van de voornaamste bestanddelen van asfalt en wordt gebruikt voor o.a. het verharden en herstellen van wegdekken, dakbedekking en geluidsisolatie.

Zijn teerstrepen op de wegdek gevaarlijk voor motorrijders?

Er zijn meerdere redenen waarom ‘teer strepen’ of bitumen strepen gevaarlijk zijn voor ons motorrijders. Er zijn drie redenen volgens ons waar het gevaarlijk kan worden.

 1. De textuur van teerstrepen is anders dan onze ZOAB Asfalt.
  We merken dat het rijden op een teer streep de motorfiets door de wijziging in de grip van de banden anders zal gedragen.
 2. Teerstrepen kunnen een hobbelig effect hebben, omdat de reparatiemiddel iets hoger ligt dan het wegdek waar we over heen rijden.
  Dit kan de wegligging drastisch veranderen, als je er net even over heen of er net langs rijdt.
 3. Als het warm weer is dan worden teerstrepen zacht!
  De warmte zal een teerstreep verzachten en dit kan je zelf eens ervaren door simpelweg op teerstreep te gaan staan. Er zal ongetwijfeld een afdruk van de zool in de teer zichtbaar worden.
 4. Met regen worden de teerstrepen juist glad!
  Als je niet oppast, dan ga je op je bek.

Teerstrepen zijn altijd zachter dan het asfalt. Dit betekent (ook met warm weer) dat kleine objecten als schroefjes makkelijk er in kunnen blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan een verloren spijker en andere zooi die we dus zomaar meenemen. Plots een lekke band? Het zou zomaar kunnen beste motorvriend of -vriendin 🙂

Wat gebeurd er, als een motorrijder een bitumen ‘teer’ streep raakt?

We weten nu wel dat een teerstreep iets hoger ligt dan de wegdek zelf. Je kan het vergelijken met de witte strepen op de weg: belijning, voetgangersoversteek plaats en what have you. Net zoals die witte strepen op de weg, als we er overheen rijden, dan kan het de rij richting van je band(en) en/of je grip beinvloeden. De teerstrepen zijn gewoon gladder dan we denken. We kunnen een teerstreep over het hoofd zien en toch er over heen rijden. Alleen het kan gebeuren dat je de control plotseling over de motorfiets verliest en een crash maakt. Zeker als je lekker sportief de bocht om aan het gaan ben. Plots een slippert uit het niets. Schone onderbroek van de Zeeman bij je?

Een handvol Tips of een conlusie, wat jij wilt.

Het is altijd verstandig om rekening te houden met teerstrepen op de weg en om de teerstrepen zo veel mogelijk te ontwijken. We kunnen al weten, dat we ze tegenkomen op een wegdek die er al eeuwen ligt en op de vele dijken die we hebben. Blijf gewoon opletten en nadenken wat je doet.

 • Blijf altijd opletten op de wegdek waar je op rijdt.
 • Als je over teerstrepen moet rijden. Dan wil je altijd rechtop over een teerstreep rijden.
 • Mocht de motorfiets plotseling gaan wobbelen of raar gaan gedragen. Trek dan niet aan je stuur, clipons of apehangers maar geef de banden de kans om aan te passen aan de grip die op dat moment beschikbaar is voor de banden.
 • Probeer naast de teerstrepen te rijden als het kan.
 • Als er zeer veel teerstrpen zijn, dan kan je zo veel mogelijk aan de zijkant de weg rijden.
 • De laatste is voor herhaling: PAS OP! met HITTE en REGEN!

Bedankt voor het lezen d.d. 12/07/2022 – de Godfather

Bekijk ons op Facebook en koop wat leuks in ons winkeltje.

 

BEDRIJF & CONTACT

Motomeuk.nl | Motorshop
KVK: 81965028 BTW-ID: NL003629785B56 https://www.facebook.com/MotoMeuk/ info@motomeuk.nl