Motomeuk

Beading

Sheeting en Beading; wat is dat nou? Rain-X

In de wereld van detaillering wordt er wel eens gesproken over ‘sheeting’ en ‘beading’. 2 termen die eigenlijk vooral verwijzen naar het gedrag van water op een oppervlak. Naast dat kralen heel mooi kunnen zijn om naar te kijken, zegt het ook iets over je bescherming en de eigenschappen ervan. We leggen je graag uit wat het nu is! Rain-X is een product dat beading veroorzaakt op je helm, vizier en andere kunststof of plastic oppervlakken. Koop je 500ml fles bij MotoMeuk en gebruik het.

Wat is kralen (eenvoudige uitleg)

Als het oppervlak waarop een waterdruppel valt hydrofoob is, vormt de waterdruppel een mooie ronde druppel en geen vreemd gevormde waterplak. Als je door een microscoop zou kijken, zou het zijn alsof je naar een knikker kijkt. Een knikker heeft slechts een heel klein deel dat in contact komt met het oppervlak waarop het rust. Hoe kleiner dit onderdeel is, hoe minder wrijving ontstaat wanneer de knikker gaat bewegen. De waterdruppel komt daardoor slechts licht in contact met de verf, waardoor het makkelijker is om over de verf te rollen. Dit is een teken dat het water heel gemakkelijk van de verf glijdt en vuil en stof meeneemt terwijl het wegglijdt. Even gas geven en uw auto is binnen no-time droog.

Wat is kralen (moeilijke uitleg)

Laten we beginnen met oppervlaktespanning en oppervlakte-energie. Een vloeistof heeft oppervlaktespanning en een vaste stof heeft oppervlakte-energie. Beide spelen een rol bij het hydrofobe effect. Laten we zeggen dat de term ‘hydrofoob’ eigenlijk tussen haakjes moet staan. Hydrofoob betekent letterlijk: “watervrezend” of (informeel:) “waterafstotend”. Het oppervlak is niet zozeer waterafstotend, de eigenschappen zorgen er alleen voor dat de oppervlaktespanning van de vloeistof hoger is dan de oppervlakte-energie van het oppervlak. Als het daadwerkelijk “waterafstotend” zou zijn, zou het water worden weggeduwd, wat niet het geval is. De lak duwt het water niet weg, het water trekt alleen harder aan zichzelf dan de lak. Water is een polaire verbinding, terwijl wax, kitten en coatings feitelijk een apolaire verbinding hebben.

Je kunt oppervlaktespanning zien. Probeer eens een glas tot de rand met water te vullen en kijk hoe ver je kunt gaan voordat het over de rand gaat. Je zult zien dat het water over de rand een beetje “volumineus” wordt. Het lijkt alsof het niet over de rand durft te gaan. Pas op een gegeven moment zal de massa van het water groot genoeg zijn om daadwerkelijk over de rand te gaan.

Herhaal nu nogmaals je test, maar… als het glas halfvol is, voeg je een druppel afwasmiddel toe. We gaan niet verklappen wat er gebeurt, dat zul je zelf ontdekken. Wat u ziet, wordt veroorzaakt door de oppervlakteactieve stoffen in het afwasmiddel/de zeep.

Hetzelfde dat ervoor zorgt dat het water niet over de rand van het glas stroomt, is de kracht waardoor water kleine druppeltjes op je verf kan vormen. De watermoleculen ‘trekken’ elkaar harder dan het oppervlak aan hen trekt. Dit effect is zo sterk dat het water niet alleen een bobbel kan vormen, maar zelfs een volledige, ronde druppel. Hoe ronder een kraal is, hoe hoger de contacthoek. Een hogere contacthoek betekent ook dat het contactoppervlak een stuk kleiner is en dat de kraal gemakkelijker en met minder wrijving over het oppervlak rolt. Een perfecte contacthoek zou 180 graden zijn, maar dit is vrijwel onmogelijk te bereiken. Binnen de wereld van detaillering ligt een normale contacthoek tussen de 90 en 100 graden. Een goede contacthoek ligt tussen de 100 en 120 graden. Alles hierboven wordt beschouwd als een zeer goede contacthoek. Hoe beter de contacthoek, hoe beter rond de kraal.

Bij dit fenomeen spelen verschillende factoren een rol. Hoe gladder en vlakker het oppervlak, hoe beter de kralen. Dit is ook de reden waarom kleien en polijsten een groot verschil kunnen maken. Ook vervuiling (=vuil) speelt een rol. Een zandkorrel “vermengt” zich meer met het water dan de verf van uw auto. Het kraalwater wordt verstoord door de zandkorrel. Zand, stof, teer, olie, roet, mineralen en allerlei andere vervuilingen verstoren de kralen. Hoe sterk je bescherming ook is, als deze erg vuil is zullen de kralen een stuk minder zijn. Het grote verschil zit in de kralen na het wassen.

Wat is het voordeel van kralen?

Kraaltjes zijn een indicatie van het gedrag van water op een oppervlak. Stel dat de kralen op je verf zitten, dan geeft dit aan dat de aantrekkingskracht tussen de verf en het water zo klein is dat het water harder aan zichzelf trekt dan de verf. Bovendien zal een ronde kraal met een hogere contacthoek gemakkelijker over het oppervlak “rollen”. Dat klinkt niet echt als een voordeel, maar het betekent ook dat er minder wind nodig is om de druppel van je verf te laten glijden. Kortom, het water glijdt letterlijk met lage snelheid van je verf. Nog voordat u de ring op gaat om naar uw werk te rijden, is uw auto zo goed als droog. Terwijl de waterdruppel van je verf glijdt, neemt hij een deel van het stof, vuil en zand mee dat hij tegenkomt. Het beschermende product zorgt ervoor dat vuil zich niet aan de lak kan hechten,

Ook tijdens het wassen kunnen kralen erg leuk zijn. De kralen rollen gemakkelijk van je lak, waardoor je auto makkelijker droogt. Als je het goed speelt, kun je met slechts één doek je hele auto droogvegen. Iets wat bijna niet te doen is met “vuile” lak (tenzij je auto heel klein is 😉).

Bijkomend voordeel van kralen is dat er minder snel water op uw lak achterblijft. Hoe sneller uw verf droogt, hoe kleiner de kans dat lakschade tot roest of andere problemen leidt. Zelfs zeer kleine vochtproblemen kunnen soms worden opgelost als het water geen grip krijgt op het oppervlak.

Volg ons op Facebook en kijk bij onze Sleutelhangers!

BEDRIJF & CONTACT

Motomeuk.nl | Motorshop
KVK: 81965028 BTW-ID: NL003629785B56 https://www.facebook.com/MotoMeuk/ info@motomeuk.nl